'Like'de facebook pagina van'Energie In Balans'en lees wekelijks nuttige energetische tips. 

ORGAANNETWERKEN EN GERELATEERDE EMOTIES

Emoties zijn normale fysische processen en horen bij het leven. Dankzij emoties kunnen we op een gezonde manier reageren op impulsen en invloeden van buitenaf en alles wat tot ons komt een plaatsje geven in ons leven en hart. Beschik je over een gezonde dosis emotionele kwaliteiten dan kan je je ontspannen en flexibel door het leven bewegen en zit je ‘lekker in je vel’.Emoties en gevoelens kunnen echter ook té krachtig worden en wel op zo’n manier dat ze niet meer te beheersen zijn. Denk bijvoorbeeld aan woede- uitbarstingen, intense jaloezie, angststoornissen, of jarenlang onder zware stress gebukt gaan. Op het moment dat emoties niet meer op een natuurlijke wijze komen en gaan maar je gaan 'beheersen' kunnen ze fysieke klachten veroorzaken. Buikklachten, hoofdpijn, slaapproblemen, ademhalingsklachten,... kunnen allemaal een gevolg zijn van onevenwichtige emoties. Meerdere oude culturen spraken reeds over de verbinding tussen emoties en fysieke gezondheid. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zijn emoties energieën binnen de menselijke psyche die één van de belangrijkste oorzaken zijn van interne onbalans. Wanneer we leven in een toestand van angst, boosheid of stress gaat dit al snel resulteren in fysieke klachten. Wanneer een bepaalde gemoedstoestand het interne gevoel of uitwendig gedrag gaat overheersen, dan hindert die ons dagelijks leven en verstoort hij de gelijkmatige stroming van onze CHI .
 
Volgens de TCG bestaan er 5 emoties woede, vreugde, piekeren, verdriet, en angst en deze zijn respectievelijk geassocieerd met de organen van lever, hart, milt, longen en nieren. Bij een teveel of een tekort aan deze emoties creëert dit onbalans in het lichaam, maar voornamelijk in het respectievelijke orgaannetwerk.  
Woede doet energie opstijgen, hij neigt ernaar om plotseling driftig uit te vallen net als een krachtige voorjaarsstorm. Vreugde doet energie verspreiden. Iemand die een  overmaat aan vreugde heeft kan duizelig en zwak worden. Piekeren veroorzaakt vertraging van energie, trage bewegingen die neigen naar stagnatie. Verdriet doet energie stilstaan, het neigt naar beklemming en afsluiting, gevoelens verdorren en de motivatie verdwijnt. Angst doet de energie zinken, de bodem valt weg. Je raakt verstijft van schrik en verliest je zelfbeheersing.
 
Je Lever is verantwoordelijk voor je levensdromen en ambities, creativiteit en spiritualiteit. Het geeft je de mogelijkheid je leven te plannen en richting te geven. De emotie die bij de Lever hoort is: woede, frustratie, irritatie, verbittering. Woede kan een gezonde emotie zijn waardoor we voor onszelf opkomen en het kan je de kracht en moed geven om positieve veranderingen in je leven te maken. Het brengt je in actie.  Ongeremde, ongecontroleerde woede is destructief. Niet alleen voor jouw omgeving, maar ook voor jezelf.
 
Je Hart helpt je helder denken en communiceren. Je maakt oogcontact en je kan relaties aangaan met anderen. De emotie die bij het Hart hoort is: plezier, lachen en vreugde. Vanuit een Westerse cultuur bekeken is het moeilijk voor te stellen dat je van teveel plezier maken ziek kan worden. Maar teveel, langdurige vreugde kan je wel degelijk uitputten. Denk bv aan mensen die de ergste problemen weglachen met een lach of grap. Je kan verslaafd zijn aan plezier. Altijd op zoek zijn nnaar stimulans. Nooit alleen kunnen zijn, nooit neen kunnen zeggen. Excessieve vreugde kan manisch zijn. Het Hart element kan ook te zwak zijn. Dan ervaar je zelden vreugde, ben je gevoelig voor depressieve gevoelens en trek je je terug in eenzaamheid.
 
Je Milt is niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van voedsel maar ook voor je geheugen, focus en concentratie. Hij is ook verantwoordelijk voor het ‘verzorgen van je systeem en je persoonlijkheid’ zoals een moeder haar kind verzorgt. Bij een goed werkend Miltsysteem voel je je geborgen en veilig. De emotie die bij de Milt hoort is: denken, peinzen, piekeren. Bij een disbalans in het Miltsysteem loopt dit denken uit de hand en verandert het in malen, piekeren, obsessieve gedachten. Je kan niet meer stoppen met denken en je blijft ‘rondjes draaien in je hoofd’. Als je Miltsysteem te zwak is kan je je slecht concentreren, weinig onthouden en voel je je heel moe. Je kan ook gemakkelijk het gevoel hebben dat niemand voor je zorgt.
 
Je Longen zorgen voor de ademhaling en transport van zuurstof in je lichaam. De emotie die bij de Long hoort is: Verdriet. Verdriet hebben is een normale, gezonde en functionele emotie. Verdriet wil je liever niet opkroppen. Echter, na verloop van tijd moet verdriet, of het gevoel iets verloren te hebben wel een plek krijgen en minder sterk worden. Langdurige, onverwerkte verdrietige emoties, of het niet ‘los kunnen laten’ van personen kan een ziekmakende emotie zijn. De pijn van het verlies wordt dan gekoesterd en je gaat je isoleren van de wereld. Risico’s worden vermeden en je gaat je wereld strak beheersen en controleren. Zelfbescherming dus. Als je Longsysteem zwak is kan je ook bang zijn dat je niet goed genoeg bent. Eigenlijk durf je niet goed te ademen en dus te leven.
 
Je Nieren zuiveren je lichaam en vormen de basis van je energie. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het ‘vlammetje’, je warmtebron in je lichaam dat alle processen in beweging houdt. Sterke, gezonde Nierenergie zorgt voor een fikse dosis wilskracht, ambitie, doorzettingsvermogen en een sterk geheugen. De emotie die bij de Nieren hoort is: Angst.  Angst is een gezonde emotie die ons waarschuwt als er gevaar dreigt en ons in de gelegenheid stelt te ontsnappen of maatregelen te treffen. Overmatige angst is echter problematisch. Bij overmatige angst wordt iemands leven beheerst door mogelijke, soms irreële, bedreigingen. Je voelt je onveilig, onzeker en je weet niet wie te vertrouwen is.  De wereld lijkt hard en onvriendelijk. Je durft jezelf niet eens te vertrouwen. Je hebt geen doorzettingsvermogen of wilskracht. Je bent snel uitgeput en overgevoelig.
Dominique